مسیر بازارهای مالی و ترید یک مسیر پر پیچ و خم است و برخی رفتارها و اتفاقات درون آن به وجود میآید که در صورت شناخت آنها به شکل روانشناسانه، امکان دریافت سود بیشتر با سرعت بالا وجود دارد. با روانشناسی بازار مالی و همچنین روانشناسی ترید امکان تحلیل رفتار سایر کاربران فراهم آمده و به عنوان یک برگ برنده میتوان در بین سایر رقبا از آن استفاده نمود. برای آشنایی بیشتر با نحوه روانشناسی بازار مالی در ادامه همراه ما بمانید.
روانشناسی ترید و بازارهای مالی چیست؟
معمولاً انسانها در انجام کلیه امور روزانه خود دچار احساسات زیادی هستند که اغلب مواقع به دلیل تسلط بر آنها مورد توجه قرار نمی گیرند؛ اما در معاملات بزرگ، احساسات بروز میکنند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. افرادی که به دنیای ترید ورود کردهاند و تجربه زیادی ندارند، بیشتر دچار بروز احساسات شدید میشوند که در صورت کنترل نکردن این احساسات، از لحاظ روحی و مالی ضررهای زیادی میبینند.
در بازارهای مالی افراد زیادی هستند که با علم و دانش و تحلیلهای درست وارد معاملات مناسب شدهاند؛ اما به دلیل مداخله احساسات در آخر با ضررهای زیادی از معاملات خروج میکنند. روانشناسی ترید و روانشناسی بازار مالی بهترین راه حل برای کنترل این شرایط است تا بتوان به خوبی احساسات را تحت تسلط گرفته و با کمک مهارت به شکل بهتری به این بازارها ورود کرد.
در بازار مالی ترید، برخی افراد با فراگیری تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال و سایر موارد مختلف دیگر، همچنان در تصمیمات خود به مشکل برمیخورند. با درک صحیح این مطلب در مییابیم که این مبحث بسیار بزرگ و پیچیده است که ارتباط مستقیم با حالات روانی و روحی افراد پیدا میکند.
در واقع روانشناسی ترید به بررسی رفتار و توصیف حالات رفتاری و روانی افراد در موقعیتهای مختلف میپردازند. روانشناسی بازار و خودشناسی فردی یک امر کاملاً تخصصی و حرفهای بوده و نمیتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد.
اهمیت روانشناسی بازارهای مالی
گاهی با برخی از معاملهگران روبرو میشوید که با داشتن دانش مناسب و همچنین پیدا کردن نقاط ورود خوب، باز هم در معاملات خود مشکل دارند. با بررسی رفتارهای این معامله گران در مییابیم که مشکل اصلی، روان این افراد است.
از آنجایی که رفتار هر انسان را احساسات او کنترل میکند و در واقع این احساسات به عنوان یک سیستم دفاعی قوی برای جلوگیری از ناامیدی، شکست و روحیه دهی مورد استفاده قرار میگیرد، در صورت کنترل نشدن، آسیبهای زیادی را به وجود میآورد.
هر چقدر که یک فرد بتواند بر احساسات خود مسلط گردد، در هر جنبهای، به خصوص در معامله گری و ورود به بازارهای مالی، موفقیتهای بیشتری را کسب مینماید. در واقع اهمیت روانشناسی بازارهای مالی در کنترل برخی از احساسات خطرناک، اهمیت پیدا میکند که در ادامه به بررسی برخی از این احساسات میپردازیم:
احساس ترس
ترس یک احساس معمول بین تمامی معاملهگران و به شکلهای مختلف میتواند موجب ضرر شود.
احساس طمع
طمع یکی از احساساتی است که در تمامی معامله گران وجود دارد و در صورت استفاده درست از آن امکان موفقیتهای بالا به وجود میآید؛ اما داشتن طمع بیش از حد چیزی جز ضرر، چیزی برای معاملهگران به ارمغان نمیآورد.
احساس امید
امید بیش از حد معامله گر را دچار اشتباهات بزرگی میکند. به طور مثال امید به دریافت سودهای کلان در معاملات کوتاه مدت، ضررهای غیرقابل جبران به وجود میآورد.
احساس خستگی
هر زمان که روان و فکر معامله گر خسته باشد، در تصمیم گیریها غیرمنطقی عمل کرده و در یک معامله بیش از حد باقی مانده یا با سرعت خارج میشود.
احساس ناامیدی
احساس ناامیدی موجب شده تا معامله گر دست به معاملات انتقامی و خارج از برنامه بزنند. به طوری که در برخی از شرایط، برای همیشه مجبور به خداحافظی از بازارهای مالی میگردند.
ضرورت نیاز تریدرها به کمک روانشناسان
تریدر یا معامله گری یکی از شغلهای پراسترس و پر هیجان است که باید هر تریدر، به احساسات درونی خود به شکل دقیق و کامل آگاه باشد.
از مهمترین چالشهایی که معامله گران و تریدرهای بازارهای جهانی با آن دست و پنجه نرم میکنند، تسلط بر هیجانات و کنترل احساسات هست. دریافت کمک از روانشناسان متخصص در این حوزه در جهت غلبه بر احساسات و مدیریت آن کمک کرده تا با استفاده از روانشناسی ترید به شکل بهتری با بازار سرمایهگذاری روبرو گردند.
در واقع روانشناسی ترید و روانشناسی بازارهای مالی کمک میکند تا در کنار آموزشهای حرفهای به شکل بهتر، احساسات و هیجانات خود را مدیریت کرده و با ذهن آرام و مثبت از فرصتهای موجود استفاده نمایید.
عوامل تاثیرگذار بر کنترل احساسات معامله گران
پس از آشنایی کامل با اهمیت روانشناسی بازار سرمایه باید با برخی از عواملی که ممکن است بر کنترل احساسات تأثیر داشته باشند نیز آشنا شوید. عوامل زیادی وجود دارند که با تسلط بر آنها امکان تصمیم گیریهای بهتر در بازارهای ترید و سایر بازارهای مالی به وجود میآید.
برخی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کنترل احساسات معامله گران در بازارهای سرمایهگذاری عبارتند از:
آموزش سرمایهگذاری
برای ورود به هر بازار مالی باید با بخشهای مختلف آن به صورت تخصصی آشنا شوید.
مسئولیتپذیری
در صورت بروز هر گونه خطا و اشتباه به دنبال توجیه نبوده و عواقب آن را به عهده بگیرید.
مشخص کردن استراتژی معاملاتی
داشتن یک استراتژی معاملاتی و پایبند بودن به آن، جزء قوانین معاملهگران موفق است.
پذیرفتن شکست
در صورت هرگونه شکست، در استراتژی معاملاتی باید به دنبال اصلاح قوانین و از بین بردن دلایل شکست باشید.
ویژگی افراد احساساتی در بازارهای سرمایهگذاری
افرادی در سرمایهگذاری در بازارهای مالی و بازار ترید موفق میشوند که از ثبات احساسات و روانی در این سرمایهگذاریها برخوردار باشند. در صورتی که سرمایهگذاری بر اساس تصمیمات منطقی و پس از تحلیلهای درست و اصولی انجام شده باشد، دیگر احساسات و هیجانات در تصمیمگیریها تأثیر نمیگذارد.
اگر هر کدام از ویژگیهایی که در اینجا ذکر شد، در افراد سرمایهگذار وجود داشته باشد، میتوان گفت که این فرد یک معامله گر احساسی بوده و ممکن است از این ویژگی ضررهای زیادی را متحمل گردد:
- در صورت افت قیمت یک سهم در بازار اقدام به فروش فوری آن میکند.
- مرتب بر روی اخبار و اطلاعات معاملات خود تمرکز دارد.
- هیجان زده شدن به خاطر سودی که هنوز به وجود نیامده موجب شده تا یک سرمایه گذاری احساسی انجام دهد.
- از بررسی قیمت سهام یا ارز در صورت اطمینان از کاهش آن ترس دارد.
- با شنیدن هر خبر بد ترس تمام وجودش را فرا میگیرد.
- به طور مداوم قیمتهای سهام و ارز را در بازار بررسی میکند.
اگر هر کدام از ویژگیهای ذکر شده در شما هست و همچنان قصد ماندن در دنیای ترید و بازارهای مالی را دارید، باید از افراد متخصص و روانشناس در این حوزه کمک گرفته تا بتوانید احساسات و هیجانات خود را شناخته و به موقع کنترل کنید.
سخن آخــــر
در واقع با استفاده از روانشناسی ترید و روانشناسی بازارهای مالی میتوان احساسات و هیجانات افرادی که قصد ورود به بازارهای مالی بزرگ را دارند، به خوبی کنترل کرده تا در معاملات خود کمترین ضرر را دریافت کنند. در صورتی که در شرایط روانی نامناسب مانند ضررهای متوالی، افت قیمت و مواردی از این قبیل قرار گرفتهاید، با کمک گرفتن از روانشناسی ترید، میتوانید بهتر شرایط خود را مدیریت نمایید.