در حال حاضر معاملهگری به شغل تبدیل شده و معامله گران نیز به مانند سایر کارآفرینان و استارتاپها شکست میخورند. برای مقابله با شکست در معامله، باید مجهز به تحلیلهای تکنیکال و بنیادی و همچنین تحلیلهای روانشناسی معاملات باشید. برای آشنایی بیشتر با دلایل شکست معاملهگران و پیدا کردن راه حلهایی برای جلوگیری از شکست در معامله، با ادامه مطلب همراه ما باشید.
معاملهگر چگونه فعالیت میکند؟
معاملهگر به فردی گفته میشود که در بازارهای مالی به دنبال تریدینگ هستند، در واقع افراد فعال در حوزه بازار ارزهای دیجیتال، بورس، فارکس و موارد دیگر را معاملهگر میگویند. معاملهگری کاری بسیار پیچیده و حرفهای است که باید این افراد علاوه بر هوش و ذکاوت کافی، از علم اینکار نیز برخوردار باشند.
در هر کدام از بازارهای مالی روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری و معاملهگری وجود دارد که داشتن اطلاعات کافی در همه این زمینهها موجب شده تا افراد معاملات موفقی انجام دهند. در نتیجه داشتن اطلاعات و علم کافی بیش از هر ابزار دیگری مورد استفاده قرار میگیرد.
در بازارهای معاملاتی توجه به الگوهای قیمت، عرضه و تقاضا، احساس بازار، اخبار روز جهان و غیره، اهمیت زیادی دارد و در کنار داشتن علم و دانش، دقت کردن به این موارد میتواند از شکست معاملهگران جلوگیری کند.
مهمترین دلایل شکست معاملهگران
معاملهگری یکی از مشاغل بسیار پرریسک است که با بررسیهای دقیق در مییابیم افراد زیادی در حوزه معاملهگری با شکست مواجه میشوند. از مهمترین دلایلی که موجب شکست افراد در معاملهگری شده، نداشتن یک استراتژی مناسب و آماده نبودن ذهن آنها است. در این بخش به مهمترین دلایل شکست معاملهگران و بررسی آنها میپردازیم:
نداشتن یک برنامه منظم برای معاملات
ضروریترین اصلی که باید مورد توجه قرار بگیرد، داشتن برنامه ریزی و دور اندیشی بوده؛ زیرا نداشتن نظم معاملاتی و برنامهریزی اصولی از مهمترین دلایل شکست در معاملات محسوب میشود. داشتن یک برنامه در ذهن خوب هست؛ اما نمیتواند به طی کردن این مسیر به شکل حرفهای کمک کند. در نتیجه هر آنچه در ذهن دارید را بر روی کاغذ بنویسید.
کامل نبودن برنامه مکتوب
برای انجام معاملات موفق به یک برنامه مکتوب نیاز است که این برنامه اهمیت زیادی دارد؛ اما ناقص بودن برنامه یکی از عوامل موثر در شکست معاملات محسوب میگردد. پس از مشخص کردن یک برنامه مکتوب و کامل با در نظر گرفتن اهداف و شرایط بازار و مشخص کردن حد ضرر، میتوانید یک راهکار برای جلوگیری از شکستهای پیدرپی پیدا کنید.
مدیریت نکردن ریسک
ریسک یکی از مهمترین دلایل شکست معاملهگران است که در بازارهای ارزی بیشترین تأثیر را دارد، اغلب معاملهگران در پاسخ به دلایل شکستهای خود از اصطلاح مدیریت ریسک استفاده مینمایند.
به دنبال یک شبه پولدار شدن
یکی از دلایل شکست اغلب معاملهگران، انتظارات اشتباه از معاملات است که تصور میکنند با سرعت زیاد میتوانند سرمایه خود را چند برابر کرده و پولدار شوند. در صورتی که با چنین تفکری پا به معاملات بگذارید با ضررهای مالی سنگین روبرو میگردید.
مشخص کردن انتظارات از معاملات و سودی که باید به دست آورید، موجب شده تا در این حوزه به همراه علم و اطلاعات کافی، معاملهگری خوبی را انجام دهید. توجه داشته باشید که موفقیت در بازارهای مالی باید به تدریج اتفاق بیفتد و پیمودن ره صد ساله یک شبه امکانپذیر نیست.
داشتن تفکرات کوتاهمدت ذهنی
اغلب افراد معاملهگر به دنبال انجام معاملات پرسود در مدت زمان کوتاه هستند و داشتن چنین ذهنیتی که میتوانند در یک معامله ۲۰۰ درصد سود کنند، مقدمه شکستهای بزرگ را فراهم مینماید. باید فکر اهداف کوتاه مدت را از ذهن خارج کرده و به معاملهگری بهتری دست پیدا نمایید.
داشتن سرمایه کم و ورود به معاملههای سنگین
با داشتن سرمایه اندک نباید به دنبال معاملات بزرگ باشید؛ زیرا یکی از دلایل مهم شکست معاملهگران انتظار بیش از حد از سرمایه گذاری است. در صورت مدیریت درست و اصولی سرمایه کم، شانس موفقیت به مراتب به نسبت معاملات پرریسک، بیشتر میگردد.
درس نگرفتن از اشتباهات در معاملات قبلی
افرادی که از اشتباهات و زمین خوردنهای خود درس نمیگیرند به نسبت دیگر معاملهگران بیشتر ضرر میکنند. برای این منظور باید جزئیات حداقل ۱۰ معامله اخیر را به خاطر داشته و با بررسی نکات قوت و نقاط ضعف آن، تحلیلهای مناسبی را به دست آورید. سپس در صدد رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت بوده، تا از شکستهای پیدرپی جلوگیری نمایید.
تغییر برنامه معاملاتی به صورت مداوم
نداشتن یک برنامه مشخص و تغییر مداوم برنامه و سیستم معاملاتی موجب شده تا افراد انتظارات غلطی از معاملات خود داشته باشند و این انتظارات غلط، آنها را به سمت معاملات اشتباه سوق می دهد؛ در نتیجه سرمایه اندک آنها نیز از دست میرود.
تاثیر روانشناسی در جلوگیری از شکست در معامله
احساسات در عملکرد معاملهگران در بازارهای مالی تأثیر زیادی بر میزان سود و زیان و نوع معاملات دارد. برخی از افراد به طور کامل و دقیق مسلط به دانش تحلیلهای تکنیکال و تحلیلهای بنیادی هستند؛ اما در لحظه انجام معامله، احساساتی مانند ترس، طمع، نگرانی و اضطراب موجب میشوند تا معاملات آنها دچار شکست گردد.
موفقیت و شکست در معامله ارتباط مستقیم به تسلط و کنترل احساسات داشته و یکی از نقاط متمایز کننده معاملهگران موفق و ناموفق همین تسلط بر احساسات در کنار داشتن دانش و مهارت است.
معاملهگران در حین معاملات دائم در معرض خطر قرار دارند و با قبول کردن تمامی مسئولیت در بازارهای مالی باید بتوانند برای ورود و خروج از یک معامله تصمیمات منطقی بگیرند.
برای جلوگیری از شکست در معامله افراد باید به طور مداوم آموزش دیده و از لحاظ فکری و روانی به آمادگی کامل برسند. مهمترین عاملی که میتواند در جلوگیری از احساسات به معاملهگران کمک کند، تسلط به روانشناسی معاملهگری است.
آموزش روانشناسی معاملات در کنار دانش تحلیل تکنیکال و بنیادی کمک کرده تا به شکل بهتری ماهیت بازار را بررسی کرده و بتوان نقاط دقیق ورود و خروج و حد ضرر را مشخص کرد.
سخن آخــر
با مطالعه این مطلب در مییابیم که دلایل شکست معاملهگران بسیار زیاد است؛ اما در داخل کشور به غیر از مواردی که ذکر شد، عوامل دیگری مانند عدم تنوع بازار، ضعف سیستماتیک و ابزارها و همچنین ضعف در آموزشها و هدایت دانشجویان به سمت معاملات واقعی و نداشتن دانش کافی از دیگر عوامل موثر بر شکست در معامله محسوب میشوند. با برطرف کردن هر کدام از این عوامل میتوان یک قدم مثبت به سمت کسب تجربه و دریافت سود خوب از این بازارها برداشت. از مهمترین این قدمها میتوان به صرف زمان و دریافت آموزشهای اختصاصی اشاره کرد.