تحلیل تکنیکال به عنوان یک استراتژی معاملاتی میتواند در سرمایه گذاریها به معامله گران کمک زیادی کرده و با مشخص کردن فرصتهای معاملاتی با کمک روندهای قیمتی و الگوها بهترین زمان انجام معاملات را مشخص میکند. در واقع روش تحلیل کردن به صورت تکنیکال بر اساس تغییرات قیمت یک سهم، فعالیتهای معاملاتی گذشته آن ممکن است. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد ابزارها و اصول این نوع تحلیل را ارائه میدهیم.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال هنری است که زمان تغییر روند قیمتها در مراحل نخست بر موج جدید را تشخیص میدهند و تحلیلگر تکنیکال بیش از مطلع شدن بازار، از این تغییر روندها مطلع شده و تا با تصمیم گیریهای جدید سرمایهگذاری دارد. در واقع تحلیل تکنیکال به جای تمرکز بر روی خود کالا، تمرکز بر روی رفتارهای بازار داشته و حالات سایر معاملهگران را نیز مورد بررسی قرار میدهد.
به طور کلی تحلیل تکنیکال با بررسی گذشته بازار و تغییرات قیمتی میتواند تغییرات قیمت در آینده را پیش بینی کند و همچنین با استفاده از تحلیل بازار که با کمک نمودار و بررسی حجم معاملات و میانگین متحرکها صورت میگیرد میتواند رفتارهای بازار را پیشبینی نمایند.
اصول تحلیل تکنیکال
مهمترین اصل و فرض در تحلیل تکنیکال قیمت آن است که همه اطلاعات را میتواند مشخص کند. در صورت آشنایی با بازارهای مالی و شناخت فنهای تحلیل تکنیکال، متوجه این موضوع خواهید شد که این نوع از تحلیل بیشتر بر اساس تحلیل آماری نوسانات قیمت صورت میگیرد.
این نوع تحلیل تلاش دارد که با بررسی الگوهای گذشته و روندهای طی شده و وضعیت کنونی سهم، پیش بینی قیمت آینده را داشته باشد. معاملهگران و تحلیلگران به این نکته واقف هستند که ممکن است تمامی معادلات در نظر گرفته شده، با انتشار یک خبر یا تزریق هیجانات در بازار مطابق نباشد و تمامی روند بازار بر خلاف پیش بینی حرکت کند.
اما نظریه قطعی در مورد تحلیل تکنیکال وجود دارد که نوسانات موجود در قیمت یک ارز یا کالا در بازار تصادفی نبود و الگوها و روند آن در طی زمانهای مختلف تکرار خواهد شد. بر اساس این نظریه متوجه میشویم که روندها در کوتاه مدت و بلند مدت تکرار شده و شناخت این تحلیل و دانش تأثیر زیادی در حفظ سرمایه گذاری و بالاتر بردن ارزش آن میگذارد.
بررسی مهمترین اصول تحلیل تکنیکال
- قیمت سهام: بررسی تحرکات قیمت یک سهم بسیار مهم است و با استفاده از آن میتوان میزان عرضه و تقاضای بازار را سنجید.
- قیمت در روند نمودار: بررسی قیمتها در روندهای زمانی کوتاه مدت، بلند مدت و میان مدت تأثیر زیادی در تصمیمات منطقی تحلیلگران دارد.
- تکرار گذشته: معمولاً در بازارهای مالی با بررسی اجمالی درمییابیم که گذشته تکرار میشود و نمودار سهامها معمولاً پس از طی کردن شرایط احساسی و تزریق و هیجانات منفی و مثبت، دوباره به روند قبل بر میگردد.
آشنایی با ابزارهای تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال یک علم است که با استفاده از ابزارها و روشهای متنوعی میتوان آن را یاد گرفت. نکته مهم اینکه علم تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی تنها در یادگیری نمودارها و مفاهیم مالی خلاصه نمیشود بلکه آشنایی با روانشناسی بازار و توانایی مدیریت سرمایه تأثیر زیادی در موفقیت سرمایه گذاران دارد. در بین سطوح متنوع و ابزارهای گوناگون جهت آموزش روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال در این بخش مهمترین آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
روند شناسی
روند شناسی شامل دو روند مثبت و منفی و یک روند خنثی است که در هرکدام با اتصال قلههای نمودار برای سقف و کف نمودار برای منفی مشخص میگردد و در روند خنثی نیز همیشه بازار متعادل بوده و به یک میزان عرضه و تقاضا میباشد.
خطوط مقاومت و حمایت
از مهمترین مباحثی که در روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال وجود دارد، خطوط مقاومت و حمایت است که در خطوط مقاومت یک ناحیه قیمتی در روندهای صعودی، در مقابل کندلها قرار گرفته و با نزدیک شدن به این ناحیه، قادر به عبور از آن نبوده و مدت طولانی در ناحیه قرار میگیرد؛ اما پس از عبور از این ناحیه با افزایش قدرت آن روبرو میشویم.
خطوط حمایت زمانی به وجود میآید که با نزدیک شدن قیمتها در مسیر نزولی و یا لمس ناحیههای منفی به دلیل اینکه نمیتواند از این ناحیه عبور نمایند، حمایتهای بلند مدت از روی بازار برداشته شده و شاهد ریزش بزرگ آن باشیم.
اندیکاتورها
اندیکاتور ابزاری است که با داشتن یک فرمول خاص برای تشخیص جهت حرکت بازار به تحلیلگرها کمک میکنند. اندیکاتور صرفاً جهت حرکت را مشخص کرده و نشان دهنده اندازه حرکت صعودی و نزولی نیست. در تحلیلهای تکنیکال دو بخش اصلی برای اندیکاتور قرار دارد:
- اندیکاتورهای روی نمودار
- اندیکاتورهای خارج از نمودار
در واقع اندیکاتورها به همراه سایر روشهای دیگر برای تحلیل روند شناسی و سطح شناسی بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرند.
کندل شناسی
برای شناخت مفهوم کندل شناسی باید بدانید که کندل شناسی شامل الگوهای کلاسیک و آرایش نمودارها است. با کندل شناسیها میتوانند بهترین زمان سرمایه گذاری، ورود و خروج به یک بازار را مشخص کند. کندل شناسی موجب شده تا تریدرها به طور کلی بتوانند با استفاده از نوسانات موجود در بازار بر اساس دو پارامتر قیمت و زمان تشکیل نمودارها شرایط را بهتر پیش بینی نمایند. الگوهای کندل شناسی در شیوههای مختلفی به تریدرها کمک کرده که در این بخش به بررسی برخی از این الگوها میپردازیم:
الگوهای کلاسیک که مشخص کننده رفتارهای خاص در نمودارها میباشند کمک میکند تا رفتار آینده نمودار بر اساس این حرکات پیش بینی شود. در واقع بررسی الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال با استفاده از رفتارهای موجود در طبیعت و نتیجهگیری از آنها پدید آمده است.
آرایش و نحوه نمایش نمودارها که به شکلهای مختلف وجود دارند و سه نمودار پرطرفدار به شکل میلای، خطی و شمعی کمک کننده میباشند. در این میان الگوهای شمعی از پرکاربردترین روشها هستند که جزئیاتی از قیمت ابتدایی، قیمت پایانی و بیشترین و کمترین قیمت روز را نشان میدهد. هرکدام از این المانها شکل متفاوتی در شمع ایجاد میکند.
ایچیموکو
ایچیموکو نوعی از سیستمهای معاملاتی است که این سیستم از ۵ جزء مهم تشکیل میشود، هر کدام از این اجزا میانگینهای خاصی را مشخص کرده که همه آنها در کنار یکدیگر باعث به وجود آمدن میانگینهای دینامیک در سطوح مختلف قیمتی میگردند. معاملات ایچیموکو جزء کم خطرترین معاملات میباشند.
فیبوناچی
در آموزشهای روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال، فیبوناچی از سری مسائل مهم بوده که سبب ایجاد یک نظم بیکران میگردد. باید بدانید که تحلیل تکنیکال ریشه در طبیعت داشته و تمامی نمودارها این حقیقت پنهان را مشخص مینمایند. در تحلیل فیبوناچی معاملهگر با پیدا کردن سیگنالهای موجود که هر کدام از آنها بیانگر حالت و مشخصه خاصی است، در انجام معاملات خود موفق میشود و با در نظر گرفتن خطوط روند و ترکیب آنها با نسبتهای دیگر به قیمتهای مناسب و زمان مناسب دست پیدا میکند.
امواج الیوت
براساس نظریه الیوت که بر مبنای چرخه و حرکات تکرار شونده بازار تنظیم شده، همه این حرکات، ریشه در گذشته داشته و براساس قاعده خاصی تکرار میشوند. بر اساس امواج الیوت روند موجود در قیمتها معیاری است که هیجان سرمایهگذاران و شرایط روانی آنها را مشخص میکند. در نظریه الیوت ۸ موج داشته که 5 موج آن جنبشی و سه موج اصلاحی میباشند. آشنایی با همه این امواج به صورت کامل و دقیق امکان یادگیری و ترکیب موجها با یکدیگر موجب دسترسی به بازارهای بهتر میگردد.
روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال در ترید کردن
در تحلیل تکنیکال مفهوم خط روند اهمیت زیادی دارد و آگاه بودن از آن برای سرمایه گذاری بسیار مهم میباشد با کمک این خط میتوان قیمتهای گذشته و تغییرات سطوح حمایتی و چگونگی انتظارات فعالان و تغییرات سطوح مقاومتی را بررسی کرد. در واقع روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال در ترید کردن با ترسیم نمودارهایی صورت میگیرد که برای نشان دادن روند کلی بازار سهام به کار میآید. به گونه ای با کشیدن یک خط مستقیم کمترین قیمت و بیشترین قیمت در یک بازه زمانی خاص را به یکدیگر متصل کرده و از روند کلی بازار مطلع میشوند.
مهمترین روش تحلیل کردن بصورت تکنیکال به این صورت بوده که تمامی نوسانات جزئی که در نمودار وجود دارد، حذف شده و تحلیلگر میتواند مسیر اصلی قیمتها و نقطه نهایی آنها برای تلاش بیشتر را مشاهده کند. روند دیگری هم وجود دارد که جزء روشهای تحلیل تکنیکال محسوب شده و آن روند کوتاه مدت، روند بلندمدت و روند میان مدت تعریف میشود. این روندها مشخص کننده مدت زمان تعریف شده برای تحلیل است.
معمولاً روند بلند مدت بازه یک ساله را مورد بررسی قرار میدهد و روندهای کوتاه مدت به تحلیل بازار در ۳ هفته گذشته میپردازد و در روندهای میان مدت هم به دورههای حداقل سه ماهه اشاره دارد. در چنین شرایطی باید قیمتها و مدت زمان و مقدار شیب آنها مورد بررسی قرار بگیرد.
سخن آخر
با بررسی این مطالب دریافتیم که تحلیل تکنیکال به تنهایی میتواند برای ارزیابی بازار و روند قیمتها تأثیرگذار باشد و با تکیه بر آن تصمیمگیریهای معقولانهتری گرفته میشود. مهمترین اصلی که این تحلیل بر آن استوار است، بررسی قیمت در روندهای مختلف بازار میباشد که بر اساس الگوهای گوناگون مشخص میگردد.
منابع
- وبسایت academy-bourse
- وبسایت chartiran
- وبسایت ebidar
- وبسایت clinicsarmayeh