نورالینک یک شرکت آمریکایی فعال در زمینه فناوری نورون و فناوریهای عصبی بوده که توسط ایلان ماسک تاسیس شده و در زمینه ارتقاء مغز و ارتباط آن با کامپیوتر تحقیق میکند. قصد دارد با ساخت تراشههای کوچک، بسیاری از مشکلات مربوط به مغز و معلولیتهای ذهنی را برطرف نماید. اما متاورس ترکیب واقعیت مجازی و واقعیت افزوده و ویدئو است که کاربران در یک دنیای دیجیتال زندگی میکنند و در این فضا میتوانند به خرید و فروش، کار و بازی بپردازند. برای آشنایی بیشتر، تفاوت نورالینک با متاورس و نحوه عملکرد نورالینک در ادامه اطلاعات بیشتری ارائه میدهیم.
نورالینک چیست؟
در صورتی که اخبار مربوط به ایلان ماسک را پیگیری میکنید، حتماً واژه نورالینک به گوشتان رسیده، اما نورالینک چیست؟ و چه کاری انجام میدهد؟
همه ما از دوران کودکی و مدرسه با حواس پنجگانه آشنایی داریم و به قدری برای ما طبیعی است که به شکل روتین و معمول آن را به کار میبریم. اما ایلان ماسک میخواهد با پروژه نورالینک به حس ششم بپردازد.
نورالینک دستگاهی است که به افراد فلج کمک نموده تا برای انجام کارهای ساده مانند: استفاده از آیفون، کلیک موس و موارد مشابه دیگر بدون حرکت فیزیکی این کارها را انجام دهند. این دستگاه در ابتدای راه بوده و هنوز هیچ نوع آزمایشات انسانی انجام نداده و تنها بر روی میمون و خوک آزمایشهای مختلفی صورت گرفته است. اما ایلان ماسک و تیم او امید دارند که بتوانند این پروژه را در بخش انسانی نیز با موفقیت طی کنند.
دستگاه نورالینک طی یک عمل جراحی ساده بر روی سطح مغز فرد قرار میگیرد و دریافت پیامهای ارسال شده از مغز و اعصاب و با تشخیص پیامها میتواند آنها را به دیگران نیز ارسال نماید.
نحوه عملکرد نورالینک چگونه است؟
همه ما میدانیم که ایلان ماسک در دهه گذشته باعث دگرگونیهای زیادی در زمینه خودروسازی، بانکداری و همچنین در حوزه ارزهای دیجیتال فعالیتهای خاصی را انجام داده که موجب شهرت بیش از پیش او در این کسب و کارها شده است. اما پروژه نورالینک را با هدف توسعه فناوریهای لازم برای آشکار سازی اسرار مغز آغاز به طراحی کرده و جزء جذابترین کسب و کارهای ایلان ماسک تا امروز محسوب میگردد.
با تمامی دستاوردهایی که تا به امروز در جهان به وجود آمده، مغز هنوز جزء اعضای رازآلودی است که در صورت وجود نقص در آن، انسان امکان مداخله و درمان آن را ندارد. پس موفقیت این پروژه میتواند یک سطح بزرگ در حوزه علم محسوب شود. تیم پروژه نورالینک تمام نیروی خود را میگذارند تا بفهمند نورونها در مغز در هر لحظه چگونه عمل میکنند، زیرا کشف نحوه عملکرد نورونها برای کار و فناوری نورالینک بسیار اهمیت دارد.
نحوه عملکرد نورالینک به این صورت است که به شکل یک تراشه کوچک در مغز کاشته شده و الکترودها مشغول خواندن سیگنالهای نورونها در مغز میشوند. حجم عظیمی از دادههای عصبی به این نرمافزار کمک کرده تا بفهمد مغز چگونه با کل بدن در ارتباط است. پس از دریافت نحوه عملکرد مغز از طریق هوش مصنوعی، سیگنالها را هدایت میکند که در صورت کشف عملکرد مغز، امکانات این تراشه بی پایان و شگفت انگیز میگردد.
نحوه کار گذاشتن نورالینک در مغز
نورالینک را تنها با یک شکاف کوچک بر روی سر نصب میکنند و به صورت القایی شارژ میشود، شارژ شدن این ایمپلنت مشابه شارژر بی سیم تلفنهای هوشمند است. نکته مهم اینکه ایمپلنت نورالینک توسط یک ربات هوشمند کار گذاشته میشود و این ربات از استعداد مهندسی برخوردار بوده و نحوه کار گذاشتن نورالینک در مغز بدون بیهوشی بوده و هیچ نوع خونریزی به وجود نمیآید. عملیات گذاشتن و برداشتن ایمپلنت در مغز بدون کوچکترین عوارض جانبی صورت میگیرد.
در آینده امکان کار گذاشتن این تراشه در عمق بیشتری از مغز جهت آشنایی بیشتر با عملکردهای قشر فوقانی مغز هم فراهم میگردد که این موضوع به عملکردهای حرکتی، افسردگی و اعتیاد کمک میکند.
نحوه به روز رسانی نورالینک
همان طور که گفتیم نورالینک یک تراشه کوچک است که داخل مغز قرار میگیرند، پس هر بار که این دستگاه به بروز رسانی نرم افزار نیاز دارد، نمیتوان به سراغ جراحی رفته و تراشه را در داخل جمجمه دستکاری کرد. پس لازم است که یک قطعه بیرونی برای کنترل الکترودهای داخلی تراشه در نظر گرفته شود. به همین سبب تیم تولید کننده نورالینک یک قطعه بزرگ در بخش پشت گوش قرار میدهد.
این قطعه لینک نام دارد و تمامی نرم افزار و باتری مربوط به تراشه را در خود جای میدهد و هر زمان که عمر باتری نزدیک به 5 درصد برسد، دستگاه برای شارژ شدن مجدد از پشت گوشی جدا شده و شارژ میگردد و همینطور برای به روزرسانیها نیز از همین قطعه استفاده میکنند.
کاربرد نورالینک در صورت موفق شدن
در صورتی که نورالینک بتواند عملکرد نورونها را تشخیص داده و آنها را به کامپیوتر منتقل کند، تحول عظیمی در حوزه پزشکی و درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات به وجود میآید. این تراشه میتواند در درمان بیماریهای مختلفی موثر باشد که برخی از آن عبارتند از:
- کمک کننده به افراد مبتلا به پارکینسون
- کمک به افراد با اختلالات حرکتی
- کمک به رفع بیماریها و اختلالات عصبی
- کمک به افراد نابینا و ناشنوا
- کمک به درمان بیماریهای مغزی مانند آلزایمر و سکته مغزی
ایلان ماسک تظمین کرده که فناوری نورالینک کاملا ایمن بوده و هیچ گونه آسیبی به بافت مغز وارد نمیکند و هر زمان که نیاز باشد، بدون مشکل میتوان آن را جدا کرد.
تفاوت نورالینک با متاورس
برای درک بهتر تفاوت نورالینک با متاورس بهتر است ابتدا با مفهوم هر کدام از این دو آشنا شوید به این صورت بهتر میتوانید به تفاوتهای آنها پی ببرید:
نورالینک
یک دستگاهی است که به صورت تراشه ریز در مغز قرار گرفته و تمامی سیگنالهای دریافت شده از مغز را به کامپیوتر انتقال میدهد و افراد بدون حرکت فیزیکی میتوانند از کامپیوتر استفاده کرده و در محیط آن مقالات مختلف بنویسند یا به نقاشی بپردازند.
متاورس
متاورس ترکیبی از تکنولوژیهای مختلف مانند واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و ویدئو است که کاربران با ترکیب این سه میتوانند در دنیای دیجیتال برای خود زندگی بسازند و در آیندهای نه چندان دور امکان انجام کار، بازی، خرید و فروش، کنسرت، برگزاری کنفرانس و موارد مختلف دیگر در این فضا فراهم میآید.
با بررسی این تعاریف در مییابیم که نورالینک و متاورس در دو حوزه مختلف حرکت میکنند و تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. در این بخش به برخی از مهمترین تفاوتها میان متاورس و نورالینک میپردازیم:
- متاورس یک پروژه کاملا مجازی بوده و در دنیای فیزیکی نقش زیادی ندارد. در واقع فعالیتهای دنیای متاورس به هیچ عنوان با چشم قابل دیدن نیست؛ اما پروژه نورالینک کاملا قابل لمس و مشاهده است.
- مهمترین تفاوت این دو این بوده که پروژه نوروالینک تمرکز کامل بر روی سلامت انسانها و کمک به بیماران مختلف داشته؛ اما تمرکز پروژه متاورس بر روی بازاریابی و اقتصاد است.
- برای استفاده از پروژه متاورس همواره باید از یک هدست vr استفاده شود و یا یک صفحه نمایش به طور مداوم جلوی چشم قرار بگیرد؛ اما پروژه نورالینک یک تراشه بسیار کوچک است که درون مغز کار گذاشته شده و هیچ گونه مزاحمتی ندارد.
سخن آخر
با بررسی این مطالب در مییابیم که پروژه نورالینک در صورت موفقیت میتواند به افراد زیادی که از مشکلات مغزی رنج میبرند کمک کند. همچنین به مهمترین تفاوتهای میان پروژه نورالینک و متاورس پی میبریم که این دو پروژه هر کدام از لحاظ نحوه پیشرفت در مسیرهای متفاوتی حرکت دارند. متاورس در حوزه اقتصاد و تجارت الکترونیک فعال است؛ اما پروژه نورالینک مستقیم بر روی سلامت انسانها کار مینماید.
منابع
- وبسایت factcoins
- وبسایت zoomit
- وبسایت khanesarmaye
- وبسایت isna.ir
- وبسایت mihanblockchain