شاخص ترس و طمع توسط CNNMoney برای اندازهگیری دو احساس اصلی که بر میزان تمایل سرمایهگذاران برای پرداخت سهام تأثیر میگذارند، ایجاد شد. این شاخص به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه اندازهگیری میشود. در تئوری، میتوان از این شاخص برای سنجش اینکه آیا بازار سهام قیمت مناسبی دارد یا خیر، استفاده کرد. این بر این منطق استوار است که ترس بیش از حد تمایل به کاهش قیمت سهام دارد و طمع بیش از حد نتیجه معکوس دارد. احساسات ترس و طمع ممکن است به اندازه ارزشگذاری، درآمد و شاخصهای اقتصادی نقش مهمی در رفتار قیمت سهام داشته باشند. در بلند مدت ممکن است اغراقآمیز باشد، اما در کوتاه مدت این دو احساس به اندازه هر عامل دیگری مهم هستند.
شاخص ترس و طمع در بازارهای مالی
تا زمانی که سرمایهگذاری در بازار سهام وجود داشته است، واضح است که حرکت قیمت همیشه منطقی نیست. در عوض، احساسات نقش کلیدی در تصمیمگیری سرمایهگذاران ایفا دارد. وقتی حرص و طمع غالب میشود، سرمایهگذاران نگران به حداکثر رساندن بازده هستند. این زمانی است که اعتماد سرمایهگذاران بالاست و سرفصلها اغلب اخبار خوب را منعکس میکنند. این نیز زمانی است که قیمت داراییهای پرریسکتر مانند سرمایههای کوچک، سهام بازارهای نوظهور و اوراق قرضه ناخواسته از داراییهای دفاعی بهتر است.
هنگامی که ترس غالب میشود، سرمایهگذاران نگران اجتناب از ضرر هستند. اعتماد سرمایهگذاران پایین است و سرفصلها منعکسکننده اخبار بد و پیشبینیهای یک رکود دیگر هستند. این زمانی است که داراییهای امن مانند خزانهها و طلا اغلب از سایر طبقات دارایی بهتر عمل میکنند.
نتیجه این است که قیمتها در کانالهای روند گستردهتر و محدودههای معاملاتی نوسان میکنند. بیشتر اوقات، احساسات سرمایهگذار در جایی بین ترس شدید و طمع شدید قرار میگیرد. وقتی احساسات خنثی است، قیمتها بازتاب معقولی از ادراک بازار از ارزش آنها هستند. با این حال، زمانی که ترس یا طمع بر سهام غالب باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که در سطوح غیرمنطقی معامله شوند.
احساسات چگونه بر بازار سهام تأثیر میگذارد؟
اگر به نمودار قیمت تقریباً هر شاخص بورس نگاهی بیندازید، احتمالاً متوجه خواهید شد که نوسانات در اوج و پایینترین سطح بیشترین میزان است. اغلب این بالا و پایینها با تغییرات عمده در اقتصاد یا سود شرکتها همخوانی ندارند. افزایش نوسانات نشانهای مطمئن است که احساسات، به ویژه ترس، نقشی در فرآیند تصمیمگیری معامله گران ایفا میکند. ترس تنها با نزولی همراه نیست – ترس از دست دادن (FOMO) میتواند قیمتها را به سطوح غیر منطقی بالا برساند.
زمانی که احساسات بازار خنثی یا نزدیک به خنثی باشد، تصمیمگیری منطقی بیشتر اتفاق میافتد. زمانی که احساساتی مانند ترس و حرص و طمع غالب میشوند، تصمیمگیری اغلب با انگیزه آن احساسات انجام میشود. این زمانی است که سوگیریهای رفتاری بیشتر شایع است.
شاخص ترسو طمع چگونه کار میکند؟
شاخص ترس و طمع ابزاری است که توسط برخی سرمایهگذاران برای سنجش بازار استفاده میشود. این بر این فرض استوار است که ترس بیش از حد میتواند منجر به معامله سهام بسیار کمتر از ارزش ذاتی آنها شود، در حالی که، در همان زمان، حرص و آز لجام گسیخته میتواند منجر به افزایش قیمت سهام بسیار بالاتر از ارزش آنها شود. برخی از بدبینان این شاخص را به عنوان یک ابزار سرمایهگذاری مناسب رد میکنند زیرا به جای استراتژی خرید و نگه داشتن، استراتژی زمانبندی بازار را تشویق میکند.
شاخص ترس و طمع CNN هفت عامل مختلف را بررسی میکند تا مشخص کند که چقدر ترس و طمع در بازار وجود دارد. آنها هستند:
- حرکت قیمت سهام
- قدرت قیمت سهام
- وسعت قیمت سهام
- گزینههای قرار دادن و تماس
- تقاضای اوراق قرضه ناخواسته
- نوسانات بازار
- تقاضای پناهگاه امن
هر یک از این هفت شاخص در مقیاسی از ۰ تا ۱۰۰ اندازهگیری میشود. این شاخص با گرفتن میانگین وزنی مساوی از هر یک از شاخصها محاسبه میشود، در حالی که هر چیزی بالاتر از حد معمول حرص و طمع را نشان میدهد.
همچنین یک شاخص ترس و طمع کریپتو وجود دارد که توسط وب سایت Alternative.me منتشر شده است. طبق این وب سایت، رفتار بازار کریپتو به اندازه بازارهای سنتی احساسی است. وقتی بازار صعودی است، مردم ترس از دست دادن را تجربه میکنند. همچنین، مردم اغلب سکههای خود را به عنوان بخشی از واکنش غیرمنطقی به دیدن اعداد قرمز میفروشند. مشابه شاخص CNN، اگر شاخص \”ترس شدید\” را نشان دهد، میتواند نشانهای از نگرانی بیش از حد سرمایهگذاران باشد، اما این میتواند یک فرصت خرید باشد. اگر شاخص نشان دهد که سرمایهگذاران «بیش از حد حریص» میشوند، به این معنی است که بازار باید اصلاح شود.
مزایای استفاده از شاخص ترس، طمع
به گفته برخی از محققان، حرص و طمع میتواند مغز ما را به گونهای تحت تأثیر قرار دهد که ما را وادار به کنار گذاشتن عقل سلیم و خویشتن داری کند و باعث تغییر شود. در حالی که هیچ تحقیق پذیرفته شدهای در مورد بیوشیمی طمع وجود ندارد، وقتی صحبت از انسان و پول میشود، ترس و طمع میتوانند محرکهای قدرتمندی باشند.
بسیاری از سرمایهگذاران احساساتی و ارتجاعی هستند. اقتصاددانان رفتاری دههها شواهدی از تأثیر ترس و طمع بر تصمیمات سرمایهگذاران نشان میدهند و یک مورد قوی برای نظارت بر شاخص CNN ارائه میدهند.
تاریخ نشان میدهد که شاخص ترس و طمع اغلب یک شاخص قابل اعتماد از چرخش در بازارهای سهام بوده است. بر اساس گزارش آتیک کپیتال، شاخص در ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۸، زمانی که S&P ۵۰۰ پس از ورشکستگی Lehman Brothers و نزدیک به نابودی غول بیمه AIG به پایینترین حد سه ساله سقوط کرد، به پایینترین سطح ۱۲ سقوط کرد. در مقابل، در سپتامبر ۲۰۱۲ بیش از ۹۰ معامله شد، زیرا سهام جهانی پس از دور سوم تسهیل کمی توسط فدرال رزرو افزایش یافت.
بسیاری از صاحبنظران موافقند که شاخص ترس و طمع یک شاخص مفید است به شرطی که تنها ابزار مورد استفاده برای تصمیمگیری سرمایهگذاری نباشد. به سرمایهگذاران توصیه میشود ترس را زیر نظر داشته باشند تا بتوانند در هنگام سقوط سهام از فرصتهای خرید استفاده کنند و دورههای طمع را به عنوان یک شاخص بالقوه برای بیش از حد ارزشگذاری سهام در نظر بگیرند.
انتقاد از شاخص ترس و طمع
بدبینان شاخص ترس و طمع را به عنوان یک ابزار تحقیق سرمایهگذاری مشروع کم اهمیت میدانند و آن را بیشتر به عنوان یک فشارسنج برای زمانبندی بازار میدانند. بدبینان استدلال میکنند که استراتژی خرید و نگهداری بهترین راه برای سرمایهگذاری در سهام است و نگران هستند که ابزارهایی مانند شاخص ترس و طمع سرمایهگذاران را تشویق میکنند تا مرتباً در داخل و خارج از سهام معامله کنند. آنها اضافه میکنند، تاریخ نشان میدهد که چنین رویکردی بازده کمتری را ایجاد میکند. علیرغم طرفداران شاخص ترس و طمع، اکثر کارشناسان موافق هستند که استراتژی خرید و نگه داشتن بهترین راه برای مشاهده بازده در یک سبد در بلندمدت است.
سؤالات متداول شاخص
۱- شاخص ترس و طمع چیست؟
شاخص ترس و طمع راهی برای سنجش حرکات بازار سهام و اینکه آیا سهام منصفانه قیمتگذاری شدهاند یا خیر. این تئوری بر این منطق استوار است که ترس بیش از حد تمایل به کاهش قیمت سهام دارد و طمع بیش از حد نتیجه معکوس دارد.
۲- شاخص ترس و طمع CNN چیست؟
مرکز CNNMoney شاخص ترس و طمع را توسعه داد. با این حال، شاخص ترس و طمع کریپتو نیز وجود دارد که توسط وب سایت Alternative.me. ۱ ایجاد شده است.
۳- ترس و حرص چگونه محاسبه میشود؟
برای شاخص ترس و طمع CNN، هفت عامل مختلف درجهبندی میشوند تا مشخص شود که چقدر ترس و طمع در بازار وجود دارد.
۴- ترس و طمع چگونه بر تصمیمات سرمایهگذاران تأثیر میگذارد؟
بسیاری از سرمایهگذاران احساساتی و ارتجاعی هستند و ترس و طمع دو احساس غالب بر سرمایهگذاران هستند. به گفته برخی از محققان، طمع و ترس میتواند باعث شود که ما عقل سلیم و خویشتن داری را کنار بگذاریم و تغییراتی را تحریک کنیم. وقتی صحبت از انسان و پول میشود، ترس و طمع میتوانند محرکهای قدرتمندی باشند.
۵- چگونه بر ترس و طمع در تجارت غلبه میکنید؟
بهترین راه برای غلبه بر ترس و طمع در معاملات این است که یک برنامه معاملاتی ایجاد کنید و سپس به آن پایبند باشید. یک طرح معاملاتی میتواند از عمل بر روی انگیزهها جلوگیری کند. اقداماتی که ممکن است از یک برنامه منحرف شوند عبارتند از اهرم بیش از حد، حذف توقف در موقعیتهای از دست دادن، یا دو برابر کردن موقعیتهای از دست دادن. یکی دیگر از راههای کاهش هر گونه تأثیر احساسی معاملات، کاهش اندازه معامله است. یکی دیگر از راههای کاهش ترس و طمع، داشتن یک مجله تجاری است. این اقدامات به مسئول نگه داشتن سرمایهگذار برای معاملات خود کمک میکند.
سخن آخر
احساسات نقش بسیار زیادی در کشف قیمتهای بازارهای مالی دارند. در این میان ترس و طمع احساسات قدرتمندی هستند که در جهتگیری بازارهای مالی تاثیر گذار هستند. اگر در بازارهای مالی، سهام یا ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری میکنید، تنها چیزی که سرمایهگذاری شما را امنتر میکند و ریسکها را کاهش میدهد، استفاده از شاخص ترس و طمع است.
منابع:
- lehnerinvestments
- investopedia