اکوسیستم اتریوم هنوز توسعهدهندگان بسیار بیشتری نسبت به شبکههای رقیب دارد، اما آنها با نرخ رشد سریعتری پیش میروند. رقبای اتریوم مانند پولکادوت، سولانا و زنجیره هوشمند بایننس (BSC)، براساس گزارش شرکت تحقیقاتی ارزهای دیجیتال Electric Capital که یافتههای خود را در مورد اکوسیستم توسعه بلاکچین در گزارش جدیدی در چند روز گذشته منتشر کرد، از نظر فعالیتهای توسعه سریعتر رشد میکنند. این نشان داد که بیش از ۴۰۰۰ توسعهدهنده فعال ماهانه روی اتریوم کار میکنند که بسیار بیشتر از ۶۸۰ نفری است که در شبکه بیتکوین کار میکنند.
رقبای اتریوم
ظهور اتریوم یک پارادایم جدید در صنعت بلاک چین ایجاد کرد و تمرکز آن را از ارزهای دیجیتال به عنوان ابزارهای مالی و به سمت هدفی سودمندتر تغییر داد. با قراردادهای هوشمند روی اتریوم و بلاک چینهای مشابه، فرآیندهایی که شامل برخی از تراکنشهای داده میشوند، میتوانند به استقلال دست یابند و در عین حال غیرقابل انکار و شفاف باقی بمانند. استارتآپها و شرکتهای بالغ به طور یکسان راههایی را برای استفاده از قراردادهای هوشمند برای ایجاد جریانهای کاری کم سربار ایجاد کردهاند، و خلاقان نیز از آنها در نوآوریهای خود استفاده میکنند.
در طول سالها، اتریوم به عنوان بلاکچین منتخب برای بسیاری از توسعهدهندگان شناخته شده است، زیرا تا حد زیادی بزرگترین جامعه توسعهدهنده است، حتی فراتر از بیتکوین. این بلاک چین از نظر فناوری زنجیره هوشمند پس از بیت کوین در رتبه دوم قرار دارد. در حالی که بیت کوین مانند یک دفتر کل بزرگ و بدون دستکاری تراکنشهای ثبت شده است، اتریوم یک قدم فراتر رفت و شیوه را تغییر داد. اتریوم بسیار بیشتر مبتنی بر فناوری و توسعهدهنده است. با اتریوم میتوان قراردادهای هوشمند ایجاد کرد و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ساخت. با این حال، با وجود فنی بودن آن، اخیراً پروژههای جدیتری در حال ظهور بودهاند و میتوانند جای اتریوم را بدزدند. این پروژهها به عنوان «رقبای اتریوم» شناخته میشوند.
چرا رقبای برتر اتریوم در حال ظهور هستند؟
برای درک اینکه چرا رقبای اتریوم همچنان در حال ظهور هستند، ابتدا به مسائل اساسی یا نقاط ضعف شبکه میپردازیم که بلاک چینهای جدید سعی در بهبود آنها دارند. قبل از اینکه عمیقاً به نقاط ضعف اتریوم بپردازیم، بیایید با وضعیت فعلی اتریوم شروع کنیم.
اتریوم
اتریوم همچنان بزرگتر میشود و همچنان ردپای بزرگی را برای سختافزار ماینرها و کاربران به طور یکسان به نمایش میگذارد. به عنوان اولین کسی که این نوآوری را راهاندازی کرده است، هم اکنون این پلتفرم با مشکلات کوچکی مواجه شده است. به این دلایل، اتریوم به پتانسیل کامل خود دست پیدا نکرده است، بنابراین، گاهی اوقات از نظر مقیاسپذیری، تمرکززدایی، مصرف انرژی، سرعت، هزینه نگرانیهای مربوط به تراکنش، امنیت و نگرانیهای حفظ حریم خصوصی آسیب میبیند. در نتیجه، به نظر میرسد که آینده اتریوم در تعادل است و در واکنش به این موضوع، تیم اتریوم یک ارتقاء آتی به نام اتریوم ۲. ۰ را اعلام کرد.
اتریوم ۲. ۰
نظرات مختلف کارشناسان نشان داد که اتریوم در حال حاضر در حال ارتقا به اتریوم ۲ است. این اتریوم یک بهروزرسانی است که اتریوم ۱. ۰ را به یک اجماع کارآمدتر انتقال میدهد، باعث میشود حداقل ۹۹. ۹۵ درصد انرژی کمتری مصرف کند و آن را سریعتر و سازگارتر با محیطزیست کند. با توجه به اینکه اتریوم ۲. ۰ هنوز در حال توسعه است، بلاک چینهای رقیب به دلیل مشکلات زیر رقبا اتریوم هستند.
مقیاسپذیری
مقیاسپذیری یکی از بزرگترین چالشهایی است که موفقیت شبکه اتریوم را با مشکل مواجه کرده است. هنگامی که در سال ۲۰۱۵ راهاندازی شد، تقاضای زیادی برای این پلتفرم وجود داشت. با این حال، افزایش تقاضا، مدل اجماع اثبات کار (PoW) اتریوم را غیرعملیاتی (منسوخ) کرد، به طوری که فقط میتواند چند تراکنش (حدود ۱۳) در ثانیه (TPS) را انجام دهد. اما از آنجایی که اکوسیستم به طور متوسط حدود ۱. ۳۵۵ میلیون تراکنش در روز را انجام میدهد، فقدان توان عملیاتی اتریوم منجر به شلوغی شبکه و در نتیجه هزینههای بالای انرژی شد. همچنین، برنامهریزی الگوریتمی قدیمی آن استفاده ناکارآمدی از قدرت پردازش زنجیره ایجاد میکند.
با گذشت زمان، این موضوع برای مشاغلی که برای تراکنشهای معمول خود به قراردادهای هوشمند اتریوم متکی هستند، تبدیل به یک مشکل میشود.
مصرف انرژی بالا
یکی دیگر از مسائل مربوط به فناوری اتریوم این است که هر تراکنش مقدار زیادی از توان محاسباتی را میگیرد که باعث میشود مصرف انرژی سیستم بالا باشد. اثبات کار (PoW) علیرغم اینکه بسیار ایمن است، به دلیل نیازهای برق آن ناپایدار میشود.
رقبای برتر اتریوم چه کسانی هستند؟
مسائل مربوط به مقیاسپذیری، تمرکززدایی، مصرف انرژی، سرعت و هزینه مربوط به نگرانیهای مربوط به تراکنش منجر به ایجاد چندین رمزارز جدیدتر شد که مقیاسپذیرتر، سازگارتر با محیطزیست، ارزانتر و نیازی به راهحلهای بخش ۲ ندارند. ما این رمزارزهای جدید را به عنوان رقبای اتریوم یا قاتلان اتریوم میشناسیم. با گذشت زمان، آنها به پلتفرمهای نوظهوری تبدیل میشوند کهامیدوارند بخشی از سهم اتریوم در بازار را از بین ببرند.
به طور خلاصه، رقبای اتریوم پروتکلهای بلاک چین منبع باز هستند که از کاستیهای اتریوم مانند هزینههای گاز بالا و سرعت شبکه بهره میبرند. سرمایهگذاران فرض میکنند که این رقبا میتوانند با ارائه جایگزینهای بهتر برای کاربران قبل از حل مشکلات، بخشی از سهم بازار اتریوم را تصاحب کنند.
شش رقیب برتر اتریوم
با افزایش تقاضا برای اتریوم، پروژههای دیگری در تلاش برای رقابت ظاهر شدند. از جمله آنها عبارتند از:
سولانا (SOL)
بلاک چین سولانا در مارس ۲۰۲۰ راهاندازی شد تا توان تراکنش بالایی را ارائه دهد. Solana که به دلیل پشتیبانی از راهاندازی Serum، یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) شناخته میشود، یک بلاک چین غیرمتمرکز است که ایمن، سریع و مقیاسپذیر است.
این شبکه اولین بلاک چین در مقیاس وب و در حال حاضر سریعترین شبکه در صنعت بلاک چین است. سولانا سریعترین تراکنش کریپتو در هر ثانیه را نسبت به اتریوم با حدود ۱۵ ثانیه در هر بلاک و بیت کوین که در هر بلاک حدود ۱۰ دقیقه طول میکشد، انجام میدهد. سولانا میتواند حدود ۵۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) را اجرا کند و مشکلات مقیاسپذیری را حل کند.
آمار نشان داد که هدف سولانا افزایش سازگاری با شبکه بلاک چین اتریوم است. معرفی Wormhole به عنوان پلی عمل میکند که پلتفرمی را برای داراییها یا توکنهای ERC-۲۰ بر اساس شبکه بلاک چین اتریوم ارائه میدهد. سولانا با معرفی هشت نوآوری خود، شبکهای سریع و مقیاسپذیر بدون به خطر انداختن تمرکززدایی یا امنیت آن ایجاد میکند که توان عملیاتی شبکه را در صنعت پیشرو میسازد.
پولکادوت (DOT)
فناوری بلاک چین در مفهوم تمرکززدایی پیشگام بود. با این حال، آنها نتوانستند تعامل داشته باشند. بنابراین، Polkadot، یک شبکه بلاک چین که توسط Parity Labs (تیم مؤسس اتریوم) درآوریل ۲۰۲۰ توسعه و راهاندازی شد، به دنبال فعال کردن بلاک چینهای مستقل (تخصصی) برای اتصال و تبادل اطلاعات بدون توجه به بلاک چین اینترنت غیرمتمرکز ارائه شده است.
پولکادوت یک بلاک چین نسل بعدی به نام «معماری چند زنجیرهای ناهمگن خرد شده» است. پروتکل بلاک چین شبکه Polkadot با چندین زنجیره است که هدف همگی اتصال زنجیرههای بلوکی مختلف به یک شبکه یکپارچه واحد است و آنها را قادر میسازد از طریق زنجیره رله آن ارتباط برقرار کنند. به عنوان یک رقیب اتریوم، پولکادوت امکان تبادل دادههای دلخواه را به عنوان جایگزینی برای محدود کردن استفاده از آن فقط به یک داده خاص برای امکان انتقال در چندین بلاک چین فراهم میکند.
کاردانو (ADA)
کاردانو یک شبکه بلاک چین عمومی و منبع باز است که از Proof of Stake consensus (PoS) با یک پایگاه کد برای اجرای قراردادهای هوشمند و ساخت dApps استفاده میکند. کاردانو که در سال ۲۰۱۷، دو سال پس از اتریوم راهاندازی شد، به عنوان یک بلاک چین نسل سوم در نظر گرفته میشود، به این معنی که هدف فناوری پیشرفته آن حل مشکلات ایجاد شده توسط بلاک چینهای نسل اول (بیت کوین) و نسل دوم (اتریوم) است.
کاردانو یک رویکرد پژوهش محور و اولین پلتفرم بلاک چین برای توسعه فلسفه علمی است. این شبکه بلاک چین آکادمیک محور و هدایت میشود. رویکرد کاردانو به توسعه بلاک چین توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته است.
بایننس (BSC)
زنجیره هوشمند بایننس (BSC) پروژه دیگری است که با اتریوم رقابت میکند. این شبکه بلاک چین برای سازگاری بین زنجیرهای ساخته شده است تا توسعه dApps با کارایی بالا و سایر برنامههای کاربردی مبتنی بر قرارداد هوشمند را امکانپذیر کند. BSC قصد دارد صرافیهای ارزهای دیجیتال را به مرحله فعالیت مالی بینالمللی سوق دهد زیرا توان عملیاتی بالای تراکنش زنجیره بایننس را با عملکرد قرارداد هوشمند BSC ترکیب میکند.
یک نهاد واحد مالک زنجیره هوشمند بایننس است و از نظر تئوری به بایننس اجازه میدهد تراکنشهای خود را در بلاک چین اصلاح یا سانسور کند. در شبکه اتریوم، انجام این کار بسیار دشوار است زیرا یک سازمان به تنهایی مالک آن نیست.
الگوراند
الگوراند یک سیستم غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاک چین است که برای اهداف مختلف استفاده میشود. شبکههای بلاک چین الگوراند ایمن، مؤثر و همچنین قابل گسترش هستند. همه اینها ویژگیهای مهم برای استفاده کارآمد و عملی هستند.
شبکه کاسپر
شبکه Casper یک لایه بلاک چین اثبات سهام (PoS) است. این شبکه نحوه ارتقای محصولات و خدمات جدید کسبوکارها در بلاک چین را بهبود میبخشد. شبکه Casper به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، از جمله توافق پروتکل بزرگراه، شناخته شده است. اجماع پروتکل بزرگراهی زنجیرههای بلوکی کاسپر، افزودن بلوکهای جدید به زنجیره را تکمیل میکند، که برای سایر سیستمها مشکل بزرگی بوده است. این ویژگی و سایر ویژگیهای تعبیهشده شبکه Casper آن را به بهترین انتخاب برای برنامهنویسی و انتقال بلاک چین تبدیل کرده است.
کاسپر به عنوان یک رقیب اتریوم، با هدف انطباق با نیازهای توسعهدهندگان و کاربرانش از حوزههای مختلف، تلاش میکند. با این هدف، کاسپر دروازه ورود به عصر توسعه یافته برای Web۳ است تا با افزایش تقاضا برای خدمات متصل در سطح جهانی مطابقت داشته باشد.
شبکه Casper نیز یک شبکه بلاک چین بدون مجوز است که توسط Web Assembly (WASM) و الگوریتم اجماع PoS پشتیبانی میشود.
سخن آخر
اتریوم علیرغم مشکلات و موانعی که دارد همچنان استاندارد طلایی برای برنامههای مبتنی بر بلاک چین و قراردادهای هوشمند است. این رقبای برتر اتریوم پیشنهادهای هیجانانگیزی را ارائه میدهند و شایستگی جذب یک پایگاه کاربر گسترده را برای موفقیت و پذیرش جریان اصلی ثابت میکنند.
همچنین، در حالی که این پلتفرمها مزایای خاصی نسبت به اتریوم دارند، هیچ یک از آنها هنوز اتریوم را سرنگون نکردهاند. با این حال، از آنجایی که اجرای اتریوم ۲. ۰ هنوز چند سال باقی مانده است، ممکن است اوضاع با رقبا تغییر کند. حتی اگر اتریوم رتبه خود را حفظ کند، برخی از رقبا ممکن است جایگاههای خاصی را پیدا کنند که بتوانند در آنها بیشتر پیشرفت کنند. صرف نظر از رشد روزانه رقبای اتریوم، اتریوم اعتماد بسیاری از سرمایهگذاران را به خود جلب کرده است. این نشان میدهد که هنوز راه زیادی برای رقبا در آن فضا وجود دارد.
منابع:
- g2
- investopedia
- fasset